AS4
fsma-fda-as4.png

FSMA - Food Safety Modernization Act

De FSMA (Food Safety Modernization Act) heeft tot doel de veiligheid van levensmiddelen in de Verenigde Staten te borgen. De FSMA geldt zowel voor bedrijven uit de Verenigde Staten als voor bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de Verenigde Staten. Wanneer uw bedrijf exporteert naar de Verenigde Staten of wil exporteren naar de Verenigde Staten, zal u dus moeten aantonen dat u voldoet aan de FSMA-eisen.

 

Door eisen te stellen aan het voedselveiligheidssysteem wil de FDA het aantal voedselincidenten terugdringen. Deze eisen aan het voedselveiligheidssysteem zijn vertaald naar Good Manufacturing Practices, Hazard Analysis en Risk Based Preventive Controls. Uw huidige – op HACCP gebaseerde – voedselveiligheidssysteem zal dan ook moeten worden aangepast aan de eisen van de FSMA. Daarnaast is het een belangrijke eis dat elk bedrijf moet beschikken over een PCQI (Preventive Controls Qualified Individual). Dit is een persoon die verantwoordelijk is voor het opstellen en het onderhouden van het voedselveiligheidssysteem. 

 

Deze PCQI mag zowel intern als extern zijn en dient te beschikken over een officieel trainingscertificaat. Binnen AS4 hebben Maike Borm en Ini Retoré de opleiding tot PCQI met succes afgerond. Zij kunnen u dus begeleiden in het aanpassen van uw HACCP plan aan de eisen van de FSMA en mogen als externe de rol als PCQI opnemen binnen voedingsbedrijven die naar de USA exporteren.

 

Op zoek naar ondersteuning inzake het aanpassen van uw HACCP plan aan de eisen van de FSMA en/of een externe om de rol als PCQI op te nemen binnen uw onderneming? Aarzel niet om ons te contacteren via het contactformulier of bel naar het nummer 09/361.00.61.

 

Meer info op de FDA website.

 

Naast FSMA ondersteunen wij ook normen zoals: