AS4

Verslag: Food Safety Europe 2018

Op donderdag 22 februari vond in Londen het Food Safety Europe congres plaats, een jaarlijkse conferentie rond voedselveiligheidsmanagement georganiseerd door BRC Global Standards. Tijdens dit event worden zeer waardevolle inzichten gedeeld en de laatste nieuwe trends besproken. Naar jaarlijkse gewoonte was AS4 hier dan ook van de partij.

26 Februari 2018

Op donderdag 22 februari vond in Londen het Food Safety Europe congres plaats, een jaarlijkse conferentie rond voedselveiligheidsmanagement georganiseerd door BRC Global Standards. Tijdens dit event worden zeer waardevolle inzichten gedeeld en de laatste nieuwe trends besproken. Naar jaarlijkse gewoonte was AS4 hier dan ook van de partij.

Na het korte openingswoord van Geoff Spriegel, Chairman bij BRC Global Standards, beet keynote speaker Catherine Bowles, Deputy Director bij het Food Standards Agency, de spits af met haar uiteenzetting over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor import en export. Hieruit leerden we voornamelijk dat de Britse overheid zich zorgen maakt aangezien 95% van de voedselveiligheidswetgeving op dit moment Europees is. Deze moet nu dus worden vervangen door nationale wetgeving wat uiteraard heel wat uitdagingen met zich mee gaat brengen de komende jaren. Het wordt dus afwachten hoe dit verder gaat evolueren, zowel voor de import als de export naar het Verenigd Koninkrijk.

 

Na een uitgebreide vragensessie vatte een interessante paneldiscussie aan over een van de grootste  uitdagingen van de voedingsindustrie, namelijk het vinden van bekwaam en getraind personeel dat begaan is met voedselveiligheid. Dit zowel op de kwaliteitsdienst als op de werkvloer. Conclusie die uit de paneldiscussie volgden waren:
•    Leg de voedselveiligheidscultuur van uw onderneming vast
•    Identificeer de trainingsnoden van uw organisatie en investeer in training
•    Bepaal een wervingspolitiek en zorg dat je vandaag bouwt aan het team van morgen
•    Probeer goede stagiairs te houden en verder intern te trainen

 

Voor de koffiepauze kwam de eerste spreker van BRC Global Standards zelf aan het woord. Neil Coole ging dieper in op de wijzigingen die we mogen verwachten in BRC Food versie 8 inzake voedselveiligheid en de kwaliteitscultuur binnen ondernemingen. Vooral de meerwaarde van een Culture Excellence Assessment als deel van een BRC Food audit of “standalone” werd belicht. Food Safety & Quality Culture Excellence ziet men als een 3-jarenplan:
•    Jaar 1: nulmeting en vaststellen behoeftes
•    Jaar 2: implementatie
•    Jaar 3: verbetering

 

Na de koffiepauze lag de focus op de supply chain met de kruidenindustrie als voorbeeld. Zo ging Greg Corbishley, Head of Food Defence bij Bart Ingredients, in op hoe de industrie zich moet wapenen tegen mogelijke bedreigingen en gaf hij de best practices in crisissituaties mee. Hij werd bijgetreden door Dr Michael Walker van LGC die het belang van Food Defence alleen maar verder benadrukte.

 

De namiddagsessie vatte aan met de viroloog Martin D’Agostino over welke virussen de voedingsindustrie het meeste zorgen moet baren en wat we kunnen doen om deze virussen (Norovirus, Hepatitis A, Hepatitis E,…) te detecteren, monitoren en controleren. Na deze uitgebreide lezing kregen enkele sponsors kort een platform om hun diensten aan te prijzen.


De voorlaatste spreker was misschien wel de belangrijkste van de dag. Technisch directeur van BRC Global Standards, David Brackston, kwam toelichten wat we mogen verwachten van de nieuwste versie van BRC Food, namelijk BRC Food versie 8. De voornaamste punten uit zijn presentatie:
•    Alligneren van BRC Food versie 8 met GFSI vereisten
•    Implicaties van FSMA op BRC Food versie 8
•    Food Safety Culture
•    Belang planning van interne audits doorheen het jaar
•    Gewijzigde rapportering met mogelijkheid tot tussentijds rapport
•    Label checks
•    Belang van “route cause” analyses binnen het kwaliteitssysteem

 

De laatste spreker, James Stewart van IBM, legde de focus op blockchain en hoe blockchain kan leiden tot specifieke applicaties die de voedselveiligheid, traceerbaarheid en het vertrouwen van de consument kunnen verbeteren. Heel boeiend om te zien wat de mogelijkheden op vandaag al zijn en wat de toekomst nog kan brengen dankzij blockchain.

 

Zoals steeds stelde BRC Global Standards tijdens hun Food Safety Europe conferentie niet teleur. Veel nieuwe inzichten werden gedeeld en trends blootgelegd. Een zeer leerrijke dag waarbij weer heel wat ideeën en inspiratie werden opgedaan.
 

Kathleen Malfroy - Senior Partner AS4

Op donderdag 22 februari vond in Londen het Food Safety Europe congres plaats, een jaarlijkse conferentie rond voedselveiligheidsmanagement georganiseerd door BRC Global Standards. Tijdens dit event worden zeer waardevolle inzichten gedeeld en de laatste nieuwe trends besproken. Naar jaarlijkse gewoonte was AS4 hier dan ook van de partij.

Na het korte openingswoord van Geoff Spriegel, Chairman bij BRC Global Standards, beet keynote speaker Catherine Bowles, Deputy Director bij het Food Standards Agency, de spits af met haar uiteenzetting over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor import en export. Hieruit leerden we voornamelijk dat de Britse overheid zich zorgen maakt aangezien 95% van de voedselveiligheidswetgeving op dit moment Europees is. Deze moet nu dus worden vervangen door nationale wetgeving wat uiteraard heel wat uitdagingen met zich mee gaat brengen de komende jaren. Het wordt dus afwachten hoe dit verder gaat evolueren, zowel voor de import als de export naar het Verenigd Koninkrijk.

 

Na een uitgebreide vragensessie vatte een interessante paneldiscussie aan over een van de grootste  uitdagingen van de voedingsindustrie, namelijk het vinden van bekwaam en getraind personeel dat begaan is met voedselveiligheid. Dit zowel op de kwaliteitsdienst als op de werkvloer. Conclusie die uit de paneldiscussie volgden waren:
•    Leg de voedselveiligheidscultuur van uw onderneming vast
•    Identificeer de trainingsnoden van uw organisatie en investeer in training
•    Bepaal een wervingspolitiek en zorg dat je vandaag bouwt aan het team van morgen
•    Probeer goede stagiairs te houden en verder intern te trainen

 

Voor de koffiepauze kwam de eerste spreker van BRC Global Standards zelf aan het woord. Neil Coole ging dieper in op de wijzigingen die we mogen verwachten in BRC Food versie 8 inzake voedselveiligheid en de kwaliteitscultuur binnen ondernemingen. Vooral de meerwaarde van een Culture Excellence Assessment als deel van een BRC Food audit of “standalone” werd belicht. Food Safety & Quality Culture Excellence ziet men als een 3-jarenplan:
•    Jaar 1: nulmeting en vaststellen behoeftes
•    Jaar 2: implementatie
•    Jaar 3: verbetering

 

Na de koffiepauze lag de focus op de supply chain met de kruidenindustrie als voorbeeld. Zo ging Greg Corbishley, Head of Food Defence bij Bart Ingredients, in op hoe de industrie zich moet wapenen tegen mogelijke bedreigingen en gaf hij de best practices in crisissituaties mee. Hij werd bijgetreden door Dr Michael Walker van LGC die het belang van Food Defence alleen maar verder benadrukte.

 

De namiddagsessie vatte aan met de viroloog Martin D’Agostino over welke virussen de voedingsindustrie het meeste zorgen moet baren en wat we kunnen doen om deze virussen (Norovirus, Hepatitis A, Hepatitis E,…) te detecteren, monitoren en controleren. Na deze uitgebreide lezing kregen enkele sponsors kort een platform om hun diensten aan te prijzen.


De voorlaatste spreker was misschien wel de belangrijkste van de dag. Technisch directeur van BRC Global Standards, David Brackston, kwam toelichten wat we mogen verwachten van de nieuwste versie van BRC Food, namelijk BRC Food versie 8. De voornaamste punten uit zijn presentatie:
•    Alligneren van BRC Food versie 8 met GFSI vereisten
•    Implicaties van FSMA op BRC Food versie 8
•    Food Safety Culture
•    Belang planning van interne audits doorheen het jaar
•    Gewijzigde rapportering met mogelijkheid tot tussentijds rapport
•    Label checks
•    Belang van “route cause” analyses binnen het kwaliteitssysteem

 

De laatste spreker, James Stewart van IBM, legde de focus op blockchain en hoe blockchain kan leiden tot specifieke applicaties die de voedselveiligheid, traceerbaarheid en het vertrouwen van de consument kunnen verbeteren. Heel boeiend om te zien wat de mogelijkheden op vandaag al zijn en wat de toekomst nog kan brengen dankzij blockchain.

 

Zoals steeds stelde BRC Global Standards tijdens hun Food Safety Europe conferentie niet teleur. Veel nieuwe inzichten werden gedeeld en trends blootgelegd. Een zeer leerrijke dag waarbij weer heel wat ideeën en inspiratie werden opgedaan.
 

Kathleen Malfroy - Senior Partner AS4